Polyester wassen | 6 tips en beste wasmiddel | 100% Polyester wassen

Kleding met 100% polyester wassen wordt vaak als grote uitdaging gezien. Polyester is een synthetische stof en kan krimpen en vervagen bij foutief wassen.

Kledingstukken van polyester hebben de juiste zorg nodig om er goed uit te blijven zien en aan te voelen. Maar wat is het beste wasmiddel voor polyester kleding? En hoe was je je polyester jas, trui en andere kledingstukken?

We helpen je op weg en beantwoorden de meest gestelde vragen over het wassen van polyester. We bieden je ook de beste merken wasmiddel voor polyester, wel zo fijn! Lees verder…

Polyester wassen
Polyester jas wassen

Het beste wasmiddel voor polyester

Er zijn weinig wasmiddel die niét geschikt zijn voor je synthetische stoffen. Maar wat is het beste wasmiddel voor 100% polyester kleding? We selecteren hieronder de beste merken zodat je altijd verzekerd bent van een goed resultaat.

Polyester wassen, de 6 beste tips 

Ontdek hoe je polyester stoffen moet wassen, want met een beetje zorg kunt je ervoor zorgen dat het er als nieuw blijft uitzien. Polyester is een heerlijke stof en verdient de beste aanpak. Maar hoe kun je het beste 100% polyester wassen? We helpen je op weg met de volgende tips!

Tip 1: Een goede voorbehandeling tegen vlekken

Het wassen van 100% polyester begint met een goede voorbehandeling. Behandel vlekken voor met een geschikte vlekkenverwijderaar. Concentreer je op extra gevoelige gebieden zoals bij de oksels en halslijnen. 

Met een vlekverwijderaar behandel je de synthetische stof voor als middel om vuil, vet, olie en make-up te verwijderen. Om de polyester te reinigen en de geur te verwijderen, weekt je het artikel 30 minuten voor in koud tot warm water gemengd met ¼ kopje geurazijn.

Tip 2: Was polyester binnenstebuiten

Een polyester stof kan gemakkelijk verkleuren en blijven haken aan sluitingen, ritsen of knopen van andere kledingstukken. Draai het kledingstuk daarom altijd binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine gooit om eventuele frictie te voorkomen. Een kleine handeling, maar ontzettend belangrijk als het aankomt op het correct wassen van synthetische stoffen!

Tip 3: Kies een geschikt wasmiddel

De meeste wasmiddelen werken goed voor een polyester stof. Probeer een wasmiddel te vermijden die speciaal is samengesteld tegen diepe vlekken. Door de ingebouwde vlekverwijderaar kan de kleur van jouw stof vervagen of kan de kwaliteit van de stof op een andere manier worden aangetast. Boven deze tekst selecteren wij het beste wasmiddel voor polyester stoffen.

Tip 4: Gebruik een wasverzachter

Polyester is gevoelig en kun je daardoor beter niet gebruiken zonder wasverzachter. De stof kan namelijk statisch worden wanneer lichte en kleine voorwerpen zich vastklampen aan grotere voorwerpen. Als je bijvoorbeeld polyester overhemden met witte handdoeken wast, ziet je dat er kleine stukjes wit pluis aan jouw polyester overhemd blijven kleven. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een scheutje wasverzachter te gebruiken. 

Tip 5: Was polyester met warm water

Polyester kan het beste worden gereinigd met warm water. Warm water biedt namelijk de beste balans om jouw polyester kleding te reinigen en te beschermen. Houd het daarom bij een wasprogramma met gematigd warm water als je de levensduur van jouw polyester wilt verlengen.

• Koud water verwijdert mogelijk niet effectief vlekken van polyester, vooral vlekken op oliebasis.

• Heet water kan geleidelijke krimp en kleurverloop veroorzaken.

• Warm water helpt daarentegen juist goed om vlekken te verwijderen en de vorm en maat van het kledingstuk te behouden.

Tip 6: Zet de droogtrommel op een lage stand

Zorg ervoor dat je je wasdroger op een lage stand zet. 100% Polyester stof kan namelijk snel krimpen bij een hoge temperatuur. Als je je zorgen maakt over het behoud van de kwaliteit van je polyester, gebruik dan de laagst mogelijke instelling. Nog beter is om synthetische stoffen uit te hangen en ‘natuurlijk’ te laten drogen.

Onze ervaring met polyester wassen

Vele huishoudens zijn in de veronderstelling dat het wassen van synthetische stoffen zoals een polyester jas of trui een grote uitdaging is. Dit snappen we, want de stof ziet er altijd nogal fragiel uit en hoeft doorgaans niet vaak gewassen te worden. Echter valt het ontzettend mee als je je aan bovenstaande tips houdt. Tevens is het belangrijk een geschikt wasmiddel te gebruiken zonder heftige ingebouwde vlekkenverwijderaar. Maar hoe moet je bijvoorbeeld polyester strijken zonder beschadigingen aan te brengen aan de stof? En hoe kun je het beste een polyester jas wassen? We geven je enkele extra tips waarmee je vast e zeker goed geholpen bent in het huishouden!

Een polyester stof strijken:

Hoewel polyester niet de neiging heeft om snel te kreuken en strijken niet altijd nodig is, kun je het beste een lage temperatuurstand gebruiken tijdens het strijken. Door hoge temperaturen kan polyester sneller krimpen of beschadigen. Gebruik ten eerste altijd een doek (dit kan elk stuk katoen zijn, zoals een vaatdoek of kussensloop of zelfs een handdoek). Het doel hiervan is om een ​​beschermende laag te creëren tussen het strijkijzer en het polyester kledingstuk dat je gaat strijken. Het klinkt nogal als een heftig voorzorgmaatregelen, maar is essentieel voor een vlekkeloos resultaat wanneer je gaat strijken of een kledingstomer gebruikt. 

Polyester jas wassen:

Het volgen van de instructies op het wasetiket is de meest essentiële stap in dit proces. Alle zakken zijn uiteraard volledig geleegd. Dit zorgt ervoor dat vuil en kleine deeltjes die mogelijk in de kleine ruimtes vastzitten, niet in de wasmachine belanden. Nadat alles is leeggemaakt, sluit je de ritsen van de jas en keer je ‘m binnenstebuiten. Dit beschermt tegen scheuren en vast komen te zitten van de ritsen. De meeste polyester jassen kunnen in de wasmachine gewassen worden, door ervoor te zorgen dat je je aan de instructies op het waslabel houdt. Het gebruik van een gematigde  warme stand is de beste manier om krimpen te voorkomen.