Tie Dye verven

Tie Dye shirt maken met verf: stappenplan + beste verf

Tie Dye verf is dé trend en helemaal terug van weggeweest. Met de Tie Dye techniek, ook wel batikken genoemd, haal je je creativiteit naar boven en maak je gave patronen in je shirt of andere textielsoorten. We nemen je mee in deze trend zodat je zelf aan de slag kunt gaan met Tie Dye verven.

De Tie Dye hype kennen we uit de jaren 70 en veroverde recent weer de modebranche. Nieuw is nu dat het ook en grote hit is bij zowel kinderen als volwassenen die graag knutselen of creatief bezig zijn. Met enkele simpele tips en goedkope batikken textielverf ga je nu zelf aan de slag.

Wil jij ook graag een DIY Tie Dye T-shirt, hoodie of draagtas verven? Lees dan onze handige tips om zelf kledingstukken en textiel te kleuren met tie dye verf technieken en bekijk de allerbeste verven op de markt voor een langdurige kleuring! Bekijk hieronder de beste tie dye kits, verf en aanbiedingen van dit moment!

Tie Dye shirt
Tie-Dye-verf

Actuele aanbiedingen en het beste Tie Dye verf

Nu je zelf aan de slag wilt gaan met deze hype, heb je natuurlijk de beste tie dye verf nodig. Maar hoe fijn is het dan om verf in huis te halen tegen de beste prijs! Wij hebben een selectie gemaakt van de beste verven, ontwerpstudio’s en Tie Dye aanbiedingen van dit moment…

Tips om zelf een Tie Dye Shirt te maken

DIY met Tie Dye verf is niet enkel trendy en modieus, je kan het ook makkelijk zelf doen vanuit huis! Je hebt hier echter wel enkele (goedkope) voorwerpen voor nodig. Daarnaast zijn er enkele stappen te doorlopen voordat je een Tie Dye shirt of ander soort textiel hebt gemaakt. We helpen je op weg met de beste tips!

Wat heb je nodig voor Tie Dye?
  • De stof naar keuze (t-shirt, trui, draagtas, etc.)
  • Textielverf in de gewenste kleuren
  • Elastieken, koord of wasknijpers afhankelijk van de gewenste patronen
  • Handschoenen
  • Een grote kom of emmer
  • Wat water
  • Een spatel

Stap 1: Maak een gaaf motief of patroon naar keuze

Bepaal welk motief je leuk vindt en begin met je DIY project. Het met gangbaar is een motief die je maakt door een ‘rond’ shirt vast te binden. Dit kan je doen door de elastieken, koordjes of wasknijpers rond je textiel te doen. Enige creativiteit is hiervoor nodig en dat maakt het zo leuk om aan de slag te gaan met Tie Dye. Het is niet erg als het de eerste keer niet direct perfect zal zijn, er is namelijk geen standaard patroon!

Stap 2: Voeg een kleur Tie Dye Verf toe

Voeg nu de gewenste kleur verf toe, zoals jeans blue, red, groen of een andere kleur. Gebruik een geschikte verf om de stof te kleuren, zoals Batikken  Dylon Textielverf. Je kan ervoor kiezen om 1 of meerdere kleuren te gebruiken. Voor het mooiste effect voeg je meerdere kleuren toe. Hiervoor kun je een Tie Dye set of ontwerpstudio gebruiken die wij verderop deze pagina hebben geselecteerd.

Stap 3: Spoel de stof uiteindelijk goed uit

Laat de verf een goede 6 tot 8 uur intrekken. Indien je wil dat de kleuren erg fel uitkomen laat je de verf het beste 24 uur intrekken. Was je creatie daarna in de wasmachine. Was hem natuurlijk wel apart want er zal kleur uit de stof kunnen komen die vlekken kan maken op je andere kleding. Naderhand kun je je wasmachine het beste nog een keer leeg laten draaien met wasmiddel of waspods.

Resultaat: Je eigen gemaakte Tie Dye met verf!

Het resultaat is natuurlijk spannend en leuk! Binnen no-time en ontzettend goedkoop heb jij bijvoorbeeld je eigen Tie Dye t-shirt, hoodie, schoenen met schoenverf of ander textielstuk gemaakt. Tijd om te shinen en andere enthousiast te maken. Misschien ga je de volgende keer wel met een ander textielstuk aan de slag. Je weet namelijk al welke textielverf je nodig hebt en stappen je moet doorlopen!

Wat is Tie Dye?

Wat kun je met Tie Dye?

Tie and dye is een razend populaire verftechniek voor textiel die voorheen vooral in de jaren 1970 erg populair was. Vandaag de dag liggen kledingkasten en winkels weer vol met Tie-Dye shirts, hoedjes, broeken en andere kledingstukken. Het principe van Tie Dye of Batik is om een ​​kledingstuk of andere textiel te verven (of te bleken) door leuke patronen te maken: bijvoorbeeld een cirkel, een vlek, een leuk verloop, etc. met behulp van een of meer verfkleuren. Het is ontzettend hip en bovenal creatief.

Batikken, een grote trend!

Zoals benoemd is sinds kort deze creatieve bezigheid weer helemaal terug van weggeweest en gaan velen thuis creatief aan de slag met verf. Batikken of Tie dye kun je op veel verschillende soorten kledingstukken toepassen, denk bijvoorbeeld maar aan T-shirts, hoodies en tassen, maar eventueel ook gordijnen, sokken en baseball caps! Tie-Dye T-shirts zijn het meest populair en tevens de meest eenvoudige manier om de patronen te realiseren. Je gebruikt hiervoor textielverf of een speciale Tie Dye kit.

Tie Dye maken met Acrylverf? 

Wanneer je stof of batik wilt schilderen, zoals een shirt of ander textielstuk, kun je beter niet een Tie Dye patroon maken met acrylverf. Acrylverf heeft namelijk de neiging om niet alleen hard op te drogen, maar eveneens om als een soort ‘plastic’ laagje op het textiel te gaan liggen. De verf kan al snel gaan barsten en de levensduur van je creatie is veel korter. Acrylverf is dus niet dermate geschikt om een Tie Dye creatie mee te maken, hiervoor gebruik je het beste een geschikte textielverf.

Wat is het beste verf voor Tie Dye?

1. Dylon Tie Dye verf

Indien je graag je graag je eigen kledij wil kleuren met textielverf kies je het beste voor Dylon verf. Deze professionele verf voor volwassenen staat bekend bij zowel fashionista’s, modeontwerpers en hobbyisten als een van de beste Tie Dyes om kledingstukken te kleuren. Of je nou een rok wat meer kleur wil geven, zelf een Tie Dye hoodie wil maken of dat oude witte t-shirt wil omtoveren in een gave kleur – Dylon is de beste Tie Dye verf op de markt. 

Dylon heeft natuurlijk een heleboel verschillende kleuren en soorten kleurstof op de markt. Indien je voor Tie Dye wil gaan kies je het beste voor verf die handmatig moet aangebracht worden in tegenstelling tot de pods die in de wasmachine gestopt kunnen worden.

2. Tie Dye ontwerpstudio

Wil jij samen met je kinderen textiel kleuren en meedoen aan deze gave trend? Dan is deze Tie Dye ontwerpstudio wat voor jou. Inbegrepen in de (voordelige) studio is alles wat je nodig hebt om zelf een mooie Tie Dye T-shirt of bijvoorbeeld tas te maken: 40 elastieken, 8 kleuren, handschoenen en zelfs een schort! De kwaliteit van deze ontwerpstudio is goed, de prijs laag en het biedt veel mogelijkheden.

Met een Tie Dye ontwerpstudio kun je al snel enkele leuke projectjes naar eigen smaak maken. 

3. QBIX Tie Dye Set van 15 kleuren

Wanneer je echter op zoek bent naar een set kleuren om zelf snel en eenvoudig een leuk shirt te maken, een tote bag te kleuren, of om lekker te knutselen, dan kun je eventueel kiezen voor deze QBIX Tie Dye set van 15 kleuren.

Natuurlijk blijven deze kleuren niet zo lang zitten als de sterke textielverf van Dylon, maar je hebt hier toch enkele wasbeurten plezier van en de prijs van deze Tie Dye set is erg fijn! Ben je nog niet helemaal thuis in de wereld van Tie Dye of Dip Dye? Dan raden wij aan te beginnen met een complete Tie Dye Set voor thuis. 

Dip dye shirt, wat is het verschil met Tie Dye?

Veelal worden het maken van een Dip Dye shirt en Tie Dye door elkaar gehaald. Deze twee techieken lijken enigszins op elkaar, maar toch is het resultaat bij Dip Dye anders. De techniek Dip Dye bij een shirt of ander kledingstuk is vaak wat toegankelijker en minder ‘hippie stijl’.

Wat is Dip Dye?

Bij Dip Dye laat je je shirt of kledingstuk enige tijd voor een gedeelte in een bad of emmer met textielverf hangen, bijvoorbeeld de onderkant. Na enige minuten zul je zien dat de verf langzaam omhoog trekt en het een mooi verloop krijgt. Deze overloop wordt steeds lichter, tot het gedeelte zonder verf. Je werkt dus meer plaatselijk dan bij Tie Dye of Batikken, waarbij je een shirt helemaal voorziet van veel soorten verf. Dip Dye wordt ook vaak toegepast voor het haar, ook wel Ombre genoemd. Steeds vaker zie je t-shirts maar ook gordijnen met de Dip Dye techniek. Tip: begin op safe met een witte blouse of shirt en gebruik een donkere of zwarte verf aan de boven- of onderkant!

Dip Dye shirt maken

Om aan de slag te gaan met je Dip Dye t-shirt doorloop je enkele stappen. Allereerst vul je een emmer, teiltje of badkuip met warm water. Voeg hier de textielverf aan toe, bij voorkeur die van Dylon. Dip vervolgens een gedeelte van het t-shirt in je mengsel van warm water en verf tot de gewenste hoogte. Je kunt ook met meerdere kleuren werken voor verschillende delen van je shirt, of een mengsel maken. Wanneer de verf goed is ingetrokken en omhoog is gekropen, laat je de verf intrekken en helemaal drogen. Je kunt uiteraard ook nog de mouwen voorzien van de gave Dip Dye techniek. Hierna is je zelfgemaakte Dip Dye shirt is klaar om gedragen te worden!

DIY: Tie Dye Shirt maken

Met de bovenstaande DIY Tie Dye shirt tips leer je eenvoudig om Tie Dye patronen te maken naar eigen wens. Gebruik een hoodie, shirt, joggingbroek, trui of zelfs een bikini en maak de meest gave patronen, net zoals bij strijkkralen! Het is bij de batikken techniek niet erg om ‘fouten’ te maken, er is namelijk geen standaard patroon die de Tie Dye techniek kenmerkt!

Tie Dye DIY